Never Too Small: Lycabettus Hill Studio

WORDS Michaela Stehr IMAGES alinalefa.com VIDEO NEVER TOO SMALL on YouTube


SOUTH architecture transformed a cold and dark underground storage space into a bright and airy studio apartment near the Greek capital.

The architects were tasked with transforming a leftover basement of a residential building, located in the area of Lycabettus Hill in Athens, Greece, into a custom-designed studio apartment. The flat had a single opening into an enclosed atrium and a pair of ceiling skylights; features that SOUTH architecture wanted to enhance.

Lycabettus Hill Studio
Lycabettus Hill Studio

The fully equipped apartment consists of a sleeping area, bathroom, living area, kitchen and dining room, with a large courtyard for al fresco evenings.

Lycabettus Hill Studio

A sculptural partition wall was used to divide the internal spaces from being one open-plan studio for privacy but still allowing natural light and flow through the apartment.

Lycabettus Hill Studio

Arched circular openings double as a desk and vanity while cleverly creating the feeling of more space and a tradition between areas.

Lycabettus Hill Studio

SOUTH architecture made use of custom-designed furniture to increase functionality and create a unique and definitive home. They chose raw materials, such as cement and glazed ceramic tiles along with unfinished plywood and black steel to counterpart the white walls.

Looking for more architectural inspiration? Check out this renovated Milkman’s Cottage – a small home in Australia.