Cool Spaces: The Ginger House Project

WORDS Gina Dionisio PHOTOS Adriano Castelli, Enrico Mazzeo


Luxury industry veteran Davide Veneri chose award-winning Italian architectural design firm Palomba Serafini Associati, headed up by Roberto+Ludovica Palomba, to oversee the master renovation of this historic apartment in Milan.

Situated in the most vibrant area of Milan, one block away from corso Buenos Aires, the newly launched Ginger House Project offers a unique living arrangement for intrepid travellers. The private art gallery which is also a two bedroom apartment, a mere 10 minute walk from Central Station and located on the first floor of a historic 1930’s  apartment block, is set to redefine the concept of transitional living for global explorers and digital nomads. The founders believe the space you retreat to after long days of exploring, should be beautiful and cosy. In early 2021 and in true Italian design style, a luxury industry veteran and the world-renowned architects created an art gallery which doubles as temporary luxury accommodation in the heart of the fashion capital of the world.

The Ginger House Project
Ludovica Serafini and Roberto Palomba

The masterful renovation run by Ludovica+Roberto Palomba of Palomba Serafini Associati, one of Italy’s leading architectural and design firms, reimagined the unique apartment by respecting the historical value of the building but masterfully updating it to satisfy the sophisticated aesthetic and functional requirements of guests. By focusing on pieces by Italian artists, commissioned exclusively by the founder and supported by an in-house art curator, they’ve created a private art gallery in which one can live and play.

The main focus for Palomba Serafini Associati during the renovation project was to  preserve the historical aspects of the apartment while transforming it into the owners’ contemporary yet functional vision. They cleverly maintained the apartments’ heritage by using wood elements in their design and by keeping the original details. Plasterwork was given a modern look and feel by contrasting tones of egg shell and white, almost mimicking a set of layered rugs.

To ensure a fully immersive experience at the Ginger House, the founders creatively integrated technology. The ninety square metre two bedroom, two bathroom apartment complete with full kitchen and living area has QR codes as an all-round method of communication, not only with them but between the House, the art and guests, encouraging human connection whenever possible. Scanning the codes, which are subtly placed throughout and adjacent to art pieces, allow guests to discover the backstory of the building, the architecture, interesting facts about the space, the story of the art and will open the door to secret experiences.

For more info, visit gingerhouseproject.com.