House for a Sea Dog by Dodi Moss

WORDS Cheri Morris IMAGES Anna Positano via dezeen.com


House for a Sea Dog by Dodi Moss is a multilevel loft in the roof of a 17th-century Genoan building that features upcycled elements, minimalistic charm and a boundary-less layout with no doors; aside from the bathroom and the 300-year-old entrance.

Before the renovation, the loft already had an unusual layout with its two floors located on opposing sides of the six-story building. In response to this and the client’s occupation – a naval engineer that spends most of the time in cramped quarters – Dodi Moss designed the home to feature 110 sqm of uninhibited harmony where free-flowing, light-filled spaces are separated only by soft partitions and multiple levels.

A mezzanine floor was added to serve as a bed deck. Beneath, a bathroom divides the large space into two. There’s a library on one side; complete with a sun-dappled window seat and a wall of books. On the other, a private lounge and dressing room feature paintings by contemporary artist Ferdinando Maffii – a welcomed addition of colour to the simplistic space.

Odes to old are seen in the original slate staircase that leads to the upper storey, as well as the repurposed ceramic tiles in the bathroom – believed to have come from an 18th-century factory in Naples. The spacious kitchen and dining area welcomes guests and leads to two roof terraces; one alongside the kitchen and another on its roof.

The roof was restored using recycled materials from dismantled boats and sailing masts. According to Dodi Moss, it symbolises the interchange between building and naval workers when Genoa was still a republic – a fitting feature for the home of a naval engineer.

Love this space? Check out Muji’s cute-as-a-button minimalist huts here.

(h/t) dezeen.com